Gedragstherapie

Wanneer uw kat ongewenst en/of probleemgedrag vertoond, kan een gedragstherapeut ingeschakeld worden. Hoewel kattengedragstherapie nog erg onbekend is, gaan steeds meer mensen toch op zoek naar professionele hulp bij de problemen met de kat.  Bij gedragstherapie wordt naar de oorzaak van het gedrag gekeken, waarom, welke ‘motivatie’ heeft de kat om dit gedrag te vertonen. Soms is er geen directe oplossing, maar met de hulp van een gedragstherapeut kan een plan van aanpak gemaakt worden, gericht op uw kat, met zijn of haar specifieke probleem, in uw situatie, de therapie!

Hoewel veel mensen denken dat een kat niets geleerd kan worden, zal het ongewenste gedrag vaak omgebogen worden naar gewenst gedrag.

Wij komen in bijna alle gevallen op huisbezoek. Het is belangrijk de kat in eigen omgeving te zien in aanwezigheid van de eigenaar en andere gezinsleden.

Wanneer schakelt u een gedragstherapeut in?

Het inschakelen van gedragstherapie betekent niet dat u een valse kat heeft, maar het kan wel betekenen dat er problemen zijn waar u tegen aanloopt. Bijvoorbeeld, uw kat:

Zo zijn er talloze problemen waar u tegenaan kunt lopen. Ondanks dat veel mensen denken dat katten niet veel te leren valt, is het tegendeel waar. Wij kunnen u hierbij helpen, u wilt toch het beste voor uw kat en uw huishouden?!

Er zal om de gedragstherapie te starten, eerst een telefonisch intake gesprek plaatsvinden. Hierbij wordt u om informatie gevraagd en legen wij u uit hoe wij werken en wat in uw geval de juiste vorm van hulp is, gedragstherapie, prive les of een telefonisch consult. Maken wij de afspraak voor gedragstherapie en dus een bezoek aan huis, dan vergaren wij informatie om alvorens een redelijk beeld te krijgen van de situatie en al antwoorden te kunnen verkrijgen over waarom de hond zich gedraagt zoals deze zich gedraagt. Ook wordt er aan het einde van het telefoon gesprek, als er van beide partijen nog interesse is, een afspraak ingepland om langs te komen. Het telefoongesprek is dus geheel vrijblijvend.

Op de, in het telefoon gesprek, afgesproken datum komen wij bij u thuis langs. Dit omdat wij uw kat willen observeren in hun eigen omgeving. Dit is namelijk de omgeving die hun gedrag oproept. Tevens willen we dan ook observeren hoe er normaal met bepaalde situaties om wordt gegaan. Zo krijgen wij een goed beeld in het gedrag van de kat, het gedrag van zijn omgeving en de redenen van het gedrag.

Wanneer wij bij u thuis zijn, zullen er weer veel vragen gesteld worden. Zal er afhankelijk van het probleemgedrag van de kat, bepaalde situaties worden nagegaan en veel analyse worden gedaan. 

Na al deze vragen en analyses, wordt er samen met de eigenaren van de kat een behandelplan opgesteld. 

Het behandelplan wordt op maat gemaakt en verschilt daarom per kat en per situatie. Het is dus zeker niet het geval dat elke kat die problemen heeft met alleen zijn, hetzelfde plan krijgt. Zeker niet, elke kat en elke situatie is uniek en daar besteden wij veel aandacht aan. Het plan wordt tijdens het bezoek al besproken en uitgelegd, zodat u weer in de mogelijkheid bent om veel vragen hierover te stellen en het plan goed begrijpt. Het plan zal na het bezoek ook nog worden nagestuurd, zodat men altijd goed kan terugzoeken wat er besproken is. 

Helaas is het niet zo, dat wanneer de gedragstherapeut op huisbezoek is geweest, alle problemen direct verholpen zullen zijn. Tijdens een huisbezoek krijgt de eigenaar de therapie uitgelegd waarmee de eigenaar aan de slag moet. Het is dus wel van belang, dat de eigenaar gemotiveerd is om aan het probleemgedrag te werken. In veel gevallen kost het energie, inzet, tijd en moeite, om de therapie in de dagelijkse omgang met de kat toe te passen.

Probleemgedrag, het ongewenste gedrag wat de kat ontwikkeld heeft, zal omgebogen moeten worden naar gewenst gedrag en dat kost tijd.

Er wordt dus gevraagd van de eigenaar hier tijd en energie in te steken, om het plan te laten slagen.

Nu de eigenaren zelf aan de slag zijn met het behandelplan, kunnen deze altijd contact met ons opnemen als ze tegen zaken aanlopen. Dit contact zit bij de prijs inbegrepen, mocht de eigenaar er toch niet uitkomen, kan er eventueel een extra huisbezoek gepland worden.

Gedragstherapie

Basis pakket:
Huisbezoek, hulp via telefoon en mail.
€ 195,- exclusief een kilometer vergoeding van €0.30 tot 25 kilometer afstand en €0.45 boven de 25 kilometer afstand van ons vestigingsadres 

Volledig pakket:
Huisbezoek, verslag behandelplan, hulp via telefoon en mail.
€ 235,- exclusief een kilometer vergoeding  van €0.30 tot 25 kilometer afstand en €0.45 boven de 25 kilometer afstand van ons vestigingsadres.

Vervolgbezoek, indien gewenst

€85,- per uur (excl. kilometervergoeding, zie hierboven.)